Tags

Related Posts

Share This

Bułki i ich rodzaje

Piekarnictwo jest dziedziną przemysłu spożywczego specjalizującą się przede wszystkim w wytwarzaniu wszelkiego rodzaju chleba, jednak nie należy zapominać także o innych gatunkach pieczywa, które również powszechnie można znaleźć w sklepach i w piekarniach. Na każdej półce, gdzie znajduje się pieczywo, z pewnością można znaleźć bułki, czyli małe pieczywo, które wykonane jest z reguły z mąki pszennej, jednak jego głównym składnikiem może być także inny rodzaj mąki, od czego przede wszystkim zależy ich wielkość, miękkość oraz smak. Wyróżnia się bowiem bardzo wiele rodzajów bułek, zarówno tych bardziej, jak i mniej rozpowszechnionych wśród konsumentów. Jednym z najczęściej wybieranych rodzajów bułek wytwarzanych na szeroką skalę w piekarnictwie jest kajzerka. Nazwą tą określa się niewielkich rodzajów bułkę, posiadającą na wierzchu pięć nacięć razem tworzących kształt porównywalny do gwiazdy. W piekarnictwie wytwarzane są także bułki, które zawierają w sobie wszelkiego rodzaju ziarna lub inne dodatki, jak chociażby mak czy pestki dyni. Takie pieczywo jest uważane przez wiele osób za bardzo smaczne, w związku z czym cieszy się dość sporym zainteresowaniem.